Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 03–09.02.2014 r. w Polsce za żywiec wieprzowy w skupie otrzymywano przeciętnie 5,02 zł/kg, czyli to 2% zniżka niż w poprzednim tygodniu. Było to więcej o 1% niż miesiąc wcześniej, ale mniej o 3% niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Krajowe ceny skupu żywca wołowego ukształtowały się średnio na poziomie 6,12 zł/kg w stosunku do 6,13 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena żywca wołowego była o 4% większa niż przed miesiącem, ale o 6,5% mniejsza niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Kurczęta brojlery skupowano po 3,67 zł/kg, a więc drożej o 4% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena kurcząt była jednak o 2% niższa niż przed rokiem.
Za indyki w skupie płacono 5,57 zł/kg w odniesieniu do 5,59 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ta była mniejsza o 2% niż miesiąc wcześniej, ale zbliżona do zeszłorocznej.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 03–09.02.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych ukształtowała się w granicach 7,18 zł/kg, tj. o 1% mniej niż tydzień wcześniej i niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena ta była o 1% większa niż przed rokiem.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały średnio po 12,67 zł/kg, o 0,02 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,05 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie ćwierci te były o 7% tańsze niż w porównywalnym czasie ubiegłego roku.
Kurczęta patroszone w pierwszym tygodniu lutego 2014 r. zbywano przeciętnie po 5,84 zł/kg, a zatem kosztowały więcej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt były także o 3% droższe niż przed rokiem.
Średnia cena zbytu tuszek indyków wyniosła 8,50 zł/kg, co oznacza o 1% wzrost w obrębie tygodnia. Tym samym tuszki zbywano taniej o 0,4% niż przed miesiącem i o 2% niż przed rokiem.
Polski handel zagraniczny wieprzowiną
Zdaniem analityków ARR, w 2013 r. eksport mięsa wieprzowego w masie produktu z Polski osiągnął nienotowany dotąd poziom 438 tys. ton i był o 19% wyższy niż rok wcześniej. Blisko połowa polskiej wieprzowiny, tj. 218 tys. ton trafiło do państw UE.
Niemniej jednak największym odbiorcą tego gatunku mięsa w 2013 r. stały się Chiny – 52 tys. ton i 12% eksportu tego asortymentu wobec 15 tys. ton w 2012 r. Na kolejnych pozycjach znalazły się Włochy – 43 tys. ton, Białoruś – 42 tys. ton mające po 10% udziałów oraz Rosja – 36 tys. ton z 8%.
w dalszym ciągu rośnie import mięsa wieprzowego do Polski – w 2013 r. w wadze produktu wyniósł on 604 tys. ton, czyli o 1,4% więcej niż w roku poprzednim. Mięso to sprowadzane jest w prawie 100% z państw UE. W 2013 r. najwięcej tego asortymentu przywieziono z: Niemiec – 178 tys. ton - 30%, Belgii – 133 tys. ton - 22%, Danii – 131 tys. ton - 22% i Holandii – 65 tys. ton - 11%.
Od 2010 r. maleje ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego wieprzowiną. W 2013 r. wartość eksportu tego asortymentu wyniosła 912 mln EUR w stosunku do 768 mln EUR rok wcześniej, a wartość importu odpowiednio 1299 mln EUR wobec 1242 mln EUR. Ujemne saldo ukształtowało się na poziomie 386 mln EUR w odniesieniu do 474 mln EUR w 2012 r. i 699 mln EUR w 2009 r.