Mięso w skupie jest tańsze

W ostatnim tygodniu maja bieżącego roku spadły stawki za żywiec wieprzowy.

Mięso w skupie jest tańsze


W okresie 23-29 maja tego roku w punkcie skupu za kilogram trzody chlewnej można było otrzymać średnio 4,38 złotego. W stosunku do zeszłego tygodnia oznacza to 1,3 procentowy spadek ceny. Poza tym jest to o blisko 4 procent mniej niż w kwietniu, ale i tak o 8 procent więcej niż przed rokiem.


Także i ceny skupu bydła są mniejsze. W związku z tym, za kilogram wołowego żywca płacono średnio 5,45 złotego, czyli o 1,4 procenta mniej niż w poprzednim tygodniu i podobnie jak miesiąc wcześniej. Natomiast w zestawieniu rocznym stawki za żywiec są wyższe o 28 procent.


Z kolei ceny kurcząt brojlerów oraz indyków w omawianym okresie, w dalszym ciągu utrzymują tendencję spadkową. Dlatego też pod koniec maja sprzedający mogli otrzymać 3,48 złotego za kilogram, a więc o 1,7 procenta mniej niż w poprzednim tygodniu oraz spadły o blisko 11 procent wobec roku 2010.


Jeżeli chodzi o indyki, to w punkcie skupu płacono średnio 5,93 złotego za kilogram, czyli o 1,9 procenta więcej niż w poprzednim tygodniu oraz były wyższe o 5 procent w roku minionym.

W zestawieniu rocznym, żywiec drobiowy był droższy o 6 procent w przypadku kurcząt brojlerów oraz o 38 procent – indyki.



Tagi:
źródło: