Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy STOLL do ciagnika DONG FENG
2014-11-28 -
Pilniki do korekcji racic WG1340
2014-08-05 -
Traktorek Yanmar Ke-3D 4x4
2011-12-23 -
Ser wiejski
2012-01-10
Krajowe ceny skupu żywca
W dniach 3-9 października bieżącego roku nieznacznie podrożał żywiec wieprzowy. Ceny żywca wołowego są w miarę stabilne. Z kolei za kurczęta brojlery płacono minimalnie mniej, a za indyki - więcej.
W omawianym okresie, kilogram żywca wieprzowego kosztował średnio 5,10 złotego, a zatem o 0,8 procenta więcej niż tydzień wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed miesiąca jest to wzrost o 3 procent, a w rocznej relacji zwyżka ta wyniosła 29 procent.
W przypadku stawki za kilogram żywca wołowego odnotowuje się stabilizację trwającą już niemal 3 tygodnie. W związku z tym cena ukształtowała się na poziomie 6,01 złotego za kilogram, co daje podwyżkę 2,5 procentową wobec września oraz 37 procentową w stosunku rocznym.
Kurczęta brojlery sprzedawano przeciętnie po 3,90 złotego za kilogram, a zatem o 0,9 procenta mniej w odniesieniu do tygodnia wcześniejszego, ale na podobnym poziomie w zestawieniu miesięcznym. W porównaniu z tym samym czasem rok wcześniej to jest to więcej o 21 procent.
Z kolei indyki zbywano w cenie 5,88 złotego za kilogram, co daje zwyżkę o 1 procent w odniesieniu do tygodniowych notowań z przełomu września i października oraz sprzed miesiąca. W rocznej relacji jest to 18 procentowa podwyżka.