Krajowe ceny skupu żywca

W dniach 3-9 października bieżącego roku nieznacznie podrożał żywiec wieprzowy. Ceny żywca wołowego są w miarę stabilne. Z kolei za kurczęta brojlery płacono minimalnie mniej, a za indyki - więcej.

Krajowe ceny skupu żywca

W omawianym okresie, kilogram żywca wieprzowego kosztował średnio 5,10 złotego, a zatem o 0,8 procenta więcej niż tydzień wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed miesiąca jest to wzrost o 3 procent, a w rocznej relacji zwyżka ta wyniosła 29 procent.


W przypadku stawki za kilogram żywca wołowego odnotowuje się stabilizację trwającą już niemal 3 tygodnie. W związku z tym cena ukształtowała się na poziomie 6,01 złotego za kilogram, co daje podwyżkę 2,5 procentową wobec września oraz 37 procentową w stosunku rocznym.


Kurczęta brojlery sprzedawano przeciętnie po 3,90 złotego za kilogram, a zatem o 0,9 procenta mniej w odniesieniu do tygodnia wcześniejszego, ale na podobnym poziomie w zestawieniu miesięcznym. W porównaniu z tym samym czasem rok wcześniej to jest to więcej o 21 procent.


Z kolei indyki zbywano w cenie 5,88 złotego za kilogram, co daje zwyżkę o 1 procent w odniesieniu do tygodniowych notowań z przełomu września i października oraz sprzed miesiąca. W rocznej relacji jest to 18 procentowa podwyżka.



Tagi:
źródło: