| Autor: redakcja11

Drożejąca wieprzowina wpłynęła na wzrost światowego indeksu cen mięsa

Światowy indeks cen mięsa FAO w lipcu 2016 r. ukształtował się na poziomie 159,9 punktów tj. o 2,0 punkty (1,3%) wyższym niż w czerwcu br. - informuje Bank BGŻ BNP Paribas.

Drożejąca wieprzowina wpłynęła na wzrost światowego indeksu cen mięsa

Indeks cen mięsa FAO

Zwyżka widoczna jest w przypadku każdej kategorii mięsa, która obejmuje indeks, jednak w szczególności dotyczy mięsa wieprzowego.

 

Co więcej, na wzrosty wpływa ograniczona podaż mięsa na rynkach światowych. Dotyczą one głównie niższej podaży wieprzowiny na rynku Unii Europejskiej oraz zmniejszonej podaży mięsa owczego i wołowego w Oceanii. Tym samym, globalny popyt na mięso pozostaje silny. Wspierany jest przez ożywienie zakupów w Chinach, a także wzrost importu w innych krajach azjatyckich. 



Tagi:
źródło: