Jednocześnie wydatki poniesione na import zwiększyły się o 23% do 987 mln zł.
Wartościowe saldo obrotów produktami mięsnymi było dodatnie i ukształtowało się w granicy 1,2 mld zł.
Najwięcej wyeksportowano produktów drobiowych - 146 tys. ton w ekwiwalencie tuszek, a wartość ich wysyłki wyniosła 1,1 mld zł i była o 5% wyższa niż w styczniu 2019 r. Jednocześnie do kraju sprowadzono 13,6 tys. ton drobiu za 106,7 mln zł, czyli mniej o 6% niż przed rokiem.
Żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz wyeksportowano 56 tys. ton za 597 mln zł, tj. odpowiednio o 27% i 3% mniej niż w styczniu 2019 r. W tym czasie do Polski sprowadzono 76 tys. ton asortymentu wieprzowego za 823 mln zł, a więc odpowiednio o 8% mniej i 32% więcej niż przed rokiem.
W styczniu 2020 r. za granicę w ekwiwalencie tusz sprzedano 37 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, a więc o 1% mniej niż przed rokiem. Całkowite zyski z eksportu zmniejszyły się również o 1% do 528 mln zł. Import ukształtował się na poziomie 4 tys. ton i był o 9% niższy niż w styczniu 2019 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmalały o 14% do 57 mln zł.