Eksport produktów wołowych i cielęcych z UE w okresie pierwszych dwóch miesięcy br. był na poziomie 73 tys. ton i był o 12% większy niż przed rokiem. Największymi odbiorcami unijnej wołowiny była Rosja z 8% udziałem eksportu oraz Hongkong z 10%. Import produktów wołowych i cielęcych do UE zmniejszył się o 4%, do 49 tys. ton. Najwięcej wołowiny zakupiono z Brazylii - 48%, Urugwaju - 15% i Argentyny - 12%.
Z Polski w okresie styczeń–marzec br. wyeksportowano 80 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w stosunku do 82 tys. ton w okresie pierwszych trzech miesięcy 2013 r. Przedmiotem eksportu było przede wszystkim mięso w ilości 71 tys. ton, wysłano go jednak o 3% mniej niż przed rokiem. Wywóz przetworów wołowych ukształtował się w granicach 6 tys. ton i był o 10% wyższy niż rok wcześniej.
Do Polski dostarczono 8 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, czyli o 16% więcej niż w okresie styczeń–marzec 2013 r. Import żywca wyniósł 21 tys. szt., tj. o 30% więcej niż przed rokiem i stanowił niemal połowę ogółu importu asortymentu wołowego wyrażonego w ekwiwalencie mięsa.
Polski eksport netto wołowiny i cielęciny ukształtował się na poziomie 72 tys. ton w odniesieniu do 75 tys. ton rok wcześniej. Dodatnie saldo wartościowe wyniosło 214 mln EUR i było o 12% niższe niż przed rokiem.
W okresie pierwszych dwóch miesięcy br. wywóz mięsa drobiowego z UE do krajów trzecich wyniósł 213 tys. ton i był o 2,5% mniejszy niż rok wcześniej. Najwięcej tego gatunku mięsa wysłano do Beninu - 13%, RPA - 11% oraz Hongkongu i Arabii Saudyjskiej - po 10%. Unijny przywóz mięsa drobiowego zmalał o 5% do 137 tys. ton. Drób do UE w 65% sprowadzono z Brazylii i w 27% z Tajlandii.
W pierwszym kwartale 2014 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski osiągnął poziom 187 tys. ton, czyli o 12% wyższy niż przed rokiem. Wysłano 127 tys. ton mięsa kurzego, a więc o 3% więcej niż rok wcześniej, 42 tys. ton mięsa indyczego – przyrost o 40%, 4 tys. ton mięsa gęsi, kaczek i perliczek - 83% zwyżka, 10 tys. ton przetworów drobiowych - o 17% więcej i 4 tys. ton żywego drobiu - 5% wzrost. Przywóz żywca, mięsa i przetworów drobiowych do Polski w obrębie pierwszych trzech miesięcy 2014 r. wyniósł 25 tys. ton w porównaniu do 22 tys. ton przed rokiem.
W odniesieniu do okresu styczeń–marzec 2013 r. wzrósł import żywego drobiu do 14 tys. ton, a więc o 50%. Zmniejszył się za to o 13% do 5 tys. ton przywóz mięsa kurzego, o 11% do 5 tys. ton mięsa indyczego, o 67% do 55 ton mięsa kaczek, gęsi i perliczek oraz o 7% do 1 tys. ton przetworów drobiowych.
Eksport netto polskiego handlu zagranicznego produktami drobiowymi w pierwszym kwartale br. w ilości 162 tys. ton był o 17 tys. ton większy od notowanego w okresie od stycznia do marca 2013 r. Bilans polskiego handlu drobiem w ujęciu wartościowym również był dodatni i osiągnął poziom 291 mln EUR, a więc był o 18% wyższy niż w okresie pierwszych trzech miesięcy 2013 r.