W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowały mięso i przetwory mięsne.
W 2022 r. przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej w ramach tej grupy towarowej były wyższe o 37% niż rok wcześniej i wyniosły 9,6 mld EUR, stanowiąc 20% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
Największy udział w wartości wysyłki mięsa i przetworów mięsnych miały: mięso drobiowe z 44% i 4,3 mld EUR, przetwory mięsne z 23% i 2,2 mld EUR, mięso wołowe z 22% i 2,1 mld EUR oraz mięso wieprzowe z 8% i 812 mln EUR. Eksport zwierząt żywych oraz pozostałych gatunków mięs był relatywnie nieznaczny i stanowił odpowiednio 2% i 1% udziału w przychodach z eksportu produktów mięsnych z Polski.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu