Eksport mięsa i podrobów z drobiu
Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, w 2015 r. zaobserwowano sporą zwyżkę eksportu z Polski mięsa i podrobów z drobiu, przy czym dynamika wzrostu była nieco niższa niż w roku poprzednim.
W 2015 r. krajowe mięso i podroby z drobiu, podobnie jak w 2014 r., trafiało do UE - 79% wolumenu eksportu i 90% jego wartości, państw Afryki - 8% i 4%, WNP - 6% i 1%, pozostałych państw azjatyckich - 5% i 4%, pozostałych krajów europejskich - 2% i 1%.
W minionym roku głównymi rynkami zbytu dla krajowego mięsa drobiowego były państwa UE, w tym Niemcy - 17% i 24%, Wielka Brytania - 9% i 14%, Czechy - 8% i 7%, Francja - 7% i 8% i Holandia - 7% udział zarówno w kontyngencie, jak i w wartości.
Wśród krajów trzecich pod kątem kontyngentu czołowym importerem polskiego mięsa drobiowego była Ukraina i jednocześnie 8. odbiorca spośród wszystkich państw z 4% udziałem w wolumenie i 1% w wartości, Hongkong - 10. odbiorca z 3% i 2% i Benin - 12. odbiorca z 3% i 2%.
Wśród wszystkich tych krajów największą zwyżkę wywozu mięsa drobiowego zaobserwowano na Ukrainę o 66% i o 24%, Francji - o 33% i o 24% i do Wielkiej Brytanii - o 21% i o 22%. Zniżka wywozu dotyczyła Beninu - o 24% i o 20% i Hongkongu - o 6% i o 12%.
Eksport mięsa wołowego i cielęcego
Kontyngent eksportu wołowiny do państw UE zwiększył się o 17% do 322 tys. ton, a wpływy z tego tytułu wzrosły o 23% do 1,1 mld EUR. Udział krajów UE w wolumenie i wartości polskiego eksportu wołowiny w 2015 r. wyniósł 88%. Wstrzymanie importu unijnego tych produktów przez Rosję przyczyniło się do zniżki polskiego wywozu do państw WNP o 39% do 8 tys. ton i o 27% do 29 mln EUR, a udział tych krajów w kontyngencie i wartości polskiej wysyłki wyniósł 2%. Do 19 tys. ton i 45 mln EUR zwiększył się z kolei eksport, tj. w ujęciu ilościowym był to wzrost o 38% niż w 2014 r., a w ujęciu wartościowym – o 47%.
Czytaj dalej na następnej stronie...