Polski eksport mięsa i przetworów wzrósł o 18% do 839 tys. ton

W 2015 r. eksport mięsa drobiowego osiągnął 839 tys. ton, czyli był większy o 18% niż w 2014 r. oraz ponad 1,6 mld EUR – 20%. Z kolei wysyłka mięsa wieprzowego z Polski zwiększyła się o 6% do 404 tys. ton w porównaniu z notowanym w 2014 r., ale jego wartość obniżyła się o 1% do 697 mln EUR. Natomiast wywóz mięsa wołowego z cielęcym wyniósł 367 tys. ton i był o 19% wyższy niż w 2014 r., a jego wartość była w granicy 1,2 mld EUR, tj. wzrost o 26%.

Polski eksport mięsa i przetworów wzrósł o 18% do 839 tys. ton
Spadek odnotowano w dostawie do państw WNP o 60% oraz do pozostałych krajów azjatyckich o 7% i 4%. Na teren Wspólnoty Niepodległych Państw, w tym przede wszystkim do Turkmenistanu i Mołdawii wywieziono 5 tys. ton wieprzowiny o wartości 10 mln EUR, czyli 1% wolumenu eksportu i 1,5% jego wartości. Spora zniżka polskiego wywozu do WNP była spowodowana głównie rosyjskim zakazem na import unijnych produktów wieprzowych i utratą możliwości dostaw na rynek białoruski. Do pozostałych państw azjatyckich, w szczególności do Hongkongu wysłano 28 tys. ton wieprzowiny, czyli o 55% mniej niż rok wcześniej o wartości mniejszej o 64% do 28 mln EUR. Tak duży spadek polskiego eksportu wynikał ze wstrzymania importu m.in. przez Chiny, Japonię i Koreę Południową po pojawieniu się w końcu stycznia 2014 r. afrykańskiego pomoru świń u dzików.
 
Analizując poszczególne kraje, w 2015 r. głównymi rynkami zbytu dla mięsa wieprzowego produkowanego w Polsce były państwa UE, w tym: Włochy z 15% udziałem w wolumenie i 13% w wartości polskiego wywozu tego mięsa, Niemcy z 12% i 7%, Słowacja z 9% i 10%, Czechy z 8% i 11%, USA z 6% i 9% oraz Hongkong z 6% i 3% w wartości. Spośród wymienionych krajów największa zwyżka eksportu mięsa wieprzowego nastąpiła do USA o 28% i o 19%, a największy spadek – do Hongkongu o 45% i 47%.
 
Eksport przetworów mięsnych
 
Eksport przetworów mięsnych z Polski w 2015 r. zwiększył się o 7% w obu przypadkach do 300 tys. ton i 894 mln EUR, ale dynamika wzrostu była nieco niższa niż w 2014 r. Wzrost eksportu przetworów mięsnych w 2015 r. wynikał ze zwiększenia dostaw do państw UE o 9% do 285 tys. ton i o 8% do 845 mln EUR. W wyniku czego udział krajów unijnych w kontyngencie i wartości polskiego eksportu przetworów mięsnych zwiększył się z 93–94% w 2014 r. do 95% w 2015 r. Wywóz do krajów trzecich zmalał o 17% w przypadku wolumenu i o 1% wobec wartości.
 
W 2015 r. największymi importerami przetworów mięsnych z Polski były: Wielka Brytania z 34% udziałem w wolumenie i 36% w wartości krajowego eksportu przetworów mięsnych, Niemcy z 8% i 10%, Słowacja z 6% i 4% oraz Szwecja z 6% i 7%. Spośród tych krajów największy wzrost wysyłki zaobserwowano do Wielkiej Brytanii o 16% i 15%. W przypadku państw trzecich najwięcej przetworów mięsnych dostarczono do USA, które stały się 11. odbiorcą z 3% udziałem w wolumenie i 4% w wartości tego asortymentu.


Tagi:
źródło: