W celu poprawy trudnej sytuacji rynkowej, wynikającej z obniżki zapotrzebowania na wołowinę z powodu ograniczeń wdrożonych przez państwa UE w związku z pandemią COVID-19 Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej.
W okresie od 7 maja do 17 lipca 2020 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przyjmował wnioski o zawarcie umowy na dopłaty. Minimalna kwalifikująca się ilość dla jednego wniosku wynosiła 10 ton. Kwota dopłaty zależy od okresu przechowywania i kształtuje się następująco: dla 90 dni – 1 008 euro/t, dla 120 dni – 1 033 euro/t, dla 150 dni – 1 058 euro/t. Przy składaniu wniosku o dopłaty wysokość zabezpieczenia wyniosła 100 euro/t.
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej do mechanizmu przystąpiło 9 krajów, które w sumie do prywatnego przechowywania zgłosiły 2 215 ton wołowiny. Największe ilości wołowiny zadeklarowały Hiszpania - 598 ton i Polska - 442 tony. W mechanizmie brały udział również: Francja z 350 ton, Austria - 330 ton, Niderlandy - 260 ton, Włochy - 125 ton, Łotwa - 50 ton, Niemcy - 40 ton i Irlandia - 20 ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MG