Spadek zapotrzebowania na wołowinę z powodu ograniczeń wdrożonych przez państwa UE z powodu pandemii COVID-19 spowodowało znaczącą obniżkę cen produktów wołowych.
W celu poprawy trudnej sytuacji rynkowej Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej. Od 7 maja br. można składać w KOWR wnioski o zawarcie umowy na dopłaty.
Minimalna kwalifikująca ilość dla jednego wniosku wynosi 10 ton. Kwota dopłaty uzależniona jest od okresu przechowywania i wynosi:
-
dla 90 dni – 1 008 EUR/t,
-
dla 120 dni – 1 033 EUR/t,
-
dla 150 dni – 1 058 EUR/t.
Przy składaniu wniosku o dopłaty wysokość zabezpieczenia wynosi 100 EUR/t.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com