Ceny żywca w punkcie skupu

W dniach 10-16 października bieżącego roku podrożał żywiec wołowy i wieprzowy. Jedynie żywiec drobiowy jest tańszy.

Ceny żywca w punkcie skupu

W omawianym okresie, kilogram żywca wieprzowego nieznacznie podrożał wobec tygodnia wcześniejszego osiągając stawkę 5,11 złotych, a więc zwyżka wyniosła 0,1 procenta. W odniesieniu do września tego roku jest to 2 procentowy wzrost, a w stosunku do zeszłego roku to zwyżka o 33 procent. Z kolei cena polskiej wieprzowiny klasy E o wadze poubojowej oscylowała w granicach 157,59 euro za 100 kilogramów. Jest to zwyżka o 1-2 procent od przeciętnej stawki niemieckiej oraz o 11 procent więcej niż średnia w Danii.


Również w punktach skupu odnotowano większe ceny za żywiec wołowy, który kosztuje 6,02 złotego za kilogram, co daje 0,3 procentową zwyżkę w zestawieniu tygodniowym oraz 1 procentową – w miesięcznym. W porównaniu z cenami sprzed roku jest to niemal 36 procentowy wzrost.


W analizowanym czasie spadły ceny drobiu. W związku z tym kurczęta brojlery zbywano średnio za 3,87 złotego za kilogram, czyli 0,9 procenta mniej niż tydzień wcześniej. Wobec września jest to 3 procentowa zniżka. W rocznym zestawieniu to 23 procentowy wzrost.


W przypadku indyków ich cena oscyluje w granicach 5,82 złotego za kilogram, co daje 1 procentowy spadek w tygodniowej relacji oraz niewiele mniej niż w ubiegłym miesiącu. W stosunku do notowań sprzed roku jest to 17 procentowa zwyżka.




Tagi:
źródło: