W dniach 13-19 lutego bieżącego roku jedynie indyki i żywiec wieprzowy potaniały.
W tym czasie za kilogram żywca trzody chlewnej można było otrzymać o 0,01 złotego na kilogramie mniej niż tydzień wcześniej, czyli 5,26 złotego. W miesięcznej relacji to wzrost o 6 procent, a w rocznej to zwyżka o 29 procent.
Z kolei żywiec wołowy w omawianym okresie zbywano średnio za 6,60 złotego za kilogram, a zatem o 1 procent więcej niż w ubiegłym tygodniu. W odniesieniu do zeszłego miesiąca to wzrost o 1 procenta, a wobec poprzedniego roku - 30 procent.
W dalszym ciągu rośnie cena kurcząt brojlerów. Aktualnie wynosi ona 3,78 złotego za kilogram, czyli jest ona o 0,7 procenta niższa niż tydzień wcześniej, a także o 9 procent mniejsza wobec stycznia. Niemniej jednak w odniesieniu do poprzedniego roku jest to więcej o 10 procent.
Natomiast w analizowanym przedziale czasowym o 0,02 złotego na kilogramie potaniały indyki, które skupowano po 5,51 złotego za kilogram. W miesięcznym zestawieniu stawka ta jest niższa o 3 procent wobec do zeszłego miesiąca, ale i tak o 9 procent wyższa niż rok temu.
źródło: Gospodarz.pl/ARR Foto: Gospodarz.pl