W 2012 roku ceny wieprzowiny wzrosły o 11% wobec roku poprzedniego. Niemniej jednak w czasie przerwy świątecznej ubój oraz handel wieprzowiną w krajach Wspólnoty spadł do niskiego poziomu.
Średnia cena referencyjna wieprzowiny w Unii Europejskiej w 2012 roku kształtowała się na poziomie 170,40 euro/100 kg, co w skali roku oznacza jej wzrost o ponad 11%.
Najwyższe średnie ceny referencyjne w relacji rocznej zanotowano w następujące kraje:
-
Malta – 198,19 euro/100 kg
-
Cypr – 197,36 euro/100 kg
-
Grecja – 190,87 euro/100 kg
-
Włochy – 186,65 euro/100 kg (wzrost r/r o 8,3%)
-
Wielka Brytania – 180,53 euro/100 kg (wzrost r/r o 11,6%)
-
Polska – 174,47 euro/100 kg (wzrost r/r o 15,4%)
-
Niemcy – 173,60 euro/100 kg (wzrost r/r o 11,6%)
-
Hiszpania – 173,36 euro/100 kg (wzrost r/r o 8,6%)
-
Dania – 157,10 euro/100 kg (wzrost r/r o 13,3%)
-
Holandia – 156,84 euro/100 kg (wzrost r/r o 11,5%)
-
Francja – 160,70 euro/100 kg (wzrost r/r o 9,8%).
Co ciekawe, średnia cena wieprzowiny w Unii Europejskiej była najwyższa w ciągu ostatniej dekady i przewyższyła o 5,6% zakładane wcześniej założenia Komisji Europejskiej dotyczące średniej rocznej ceny wieprzowiny w państwach członkowskich w 2012 roku.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl