Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 17-23 października bieżącego roku podrożała wołowina, a drób potaniał.

Ceny mięsa na krajowym rynku

W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,24 złotego za kilogram, a więc mniej więcej tyle samo niż tydzień wcześniej, ale o 1 procent więcej niż we wrześniu.


W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,35 złotego, czyli o 1 procent więcej w przypadku relacji tygodniowej oraz miesięcznej. W stosunku do ubiegłego roku jest to 30 procentowa zwyżka.


Jednakże w omawianym okresie potaniały tuszki kurcząt patroszonych o 1,6 procenta wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,76 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to mniej o 7 procent.


Także i tuszki indyków były w tym czasie o 4 procent tańsze, a zatem oscylowały w granicy 8,96 złotego za kilogram. Daje to 1 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca. Za drób w tym roku trzeba płacić 25-32 procent więcej niż w zeszłym roku.




Tagi:
źródło: