Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 19-25 marca bieżącego roku tylko tuszki kurcząt patroszonych potaniały.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,21 złotego za kilogram, a więc o 0,04 złotego na kilogramie więcej niż tydzień wcześniej, ale o 1 procent mniej niż w poprzednim miesiącu. W rocznym rozliczeniu to 16 procentowa zwyżka.
 
W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,60 złotego, czyli o 0,05 złotego na kilograma więcej w przypadku relacji tygodniowej, ale o 2 procent więcej w odniesieniu do miesiąca poprzedzającego. W stosunku do ubiegłego roku jest to 12 procentowa zwyżka.
 
W omawianym okresie podrożały tuszki kurcząt patroszonych o 3,9 procenta wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,51 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to mniej o 4 procent, a w rocznym – o 5 procent.
 
Także i tuszki indyków były w tym czasie o 2,2 procenta droższe, a zatem oscylowały w granicy 8,81 złotego za kilogram. Daje to 1 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, ale to o 14 procent więcej niż w zeszłym roku.
 


Tagi:
źródło: