Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 20-26 lutego bieżącego roku potaniało mięso.

Ceny mięsa na krajowym rynku

W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,28 złotego za kilogram, a więc o 1 procent mniej niż tydzień wcześniej. W porównaniu z minionym miesiącem to wzrost o 0,2 procent, a wobec zeszłego roku to zwyżka o 20 procent.

W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,93 złotego, czyli o 0,3 procenta mniej w przypadku relacji tygodniowej oraz o 3 procent w miesięcznej. W stosunku do ubiegłego roku jest to 18 procentowa zwyżka.

Jednakże w omawianym okresie potaniały tuszki kurcząt patroszonych o 4 procenta wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,72 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to więcej o 7 procent, a w rocznym to spadek, który wynosi 4 procent.

Także i tuszki indyków były w tym czasie o 0,3 procent tańsze, a zatem oscylowały w granicy 8,87 złotego za kilogram. Daje to 1 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, chociaż w rocznym zestawieniu to wzrost o 17 procent.



Tagi:
źródło: