Ceny mięs w Unii Europejskiej i na świecie (październik 2013)

Według Komisji Europejskiej w październiku bieżącego roku największą roczną dynamikę spadku cen wśród podstawowych gatunków mięs na unijnym rynku wykazywała wieprzowina – poinformowała FAMMU/FAPA.

Ceny mięs w Unii Europejskiej i na świecie (październik 2013)
W relacji miesięcznej obserwowano spadek cen wieprzowiny. W październiku poziom notowań tego gatunku mięsa wobec września był niższy o 5,5%.
 
Jednocześnie zaobserwowano wzrost średnich cen tego mięsa na rynku światowym. W październiku była ona bowiem o 16,7% wyższa niż przed rokiem, natomiast w relacji miesięcznej – o 3,2%.
 
Co ciekawe, w analizowanym miesiącu średnia cena wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej była wyższa niż na świecie i wyniosła 180 euro/100 kg. Natomiast przeciętna cena na rynku globalnym kształtowała się w tym czasie na poziomie 207 USD/100 kg, czyli około 152 euro/100 kg.
 
W przypadku wołowiny ceny spadły średnio o 3,6% i wyniosły 375 euro/100 kg. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że notowania tego gatunku mięsa wzrosły o 0,2% wobec września 2013 roku.
 
Z kolei na rynku globalnym średnia cena wołowiny wyniosła w tym czasie 393 USD/100 kg, czyli około 288 euro/100 kg, co oznacza, że była o 2,1% niższa w stosunku do roku poprzedniego, ale jednocześnie o 1,3% wyższa od ceny z września 2013 roku. Warto podkreślić, że różnica między ceną unijną, a światową wyniosła 30%.
 
W omawianym okresie wrosła także przeciętna cena mięsa drobiowego w państwach członkowskich wobec całego świata. Na rynku unijnym osiągnęła ona poziom 191 euro/100 kg i była o 12% wyższa od średnich światowych notowań, które wyniosły 232 USD/100 kg, tj. około 170 euro/100 kg.
 
W ujęciu rocznym średnia cena drobiu w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie o 2,4% niższym, natomiast miesięcznym – o 3%. Jednocześnie notowano wzrost na rynku światowym – o 9,6% w relacji rocznej, a także spadek – o 1,1% w ujęciu miesięcznym.  


Tagi:
źródło: