Jak wynika z danych GUS w 2019 r. bilansowa konsumpcja mięsa wołowego wyniosła 4,1 kg na mieszkańca i była o 1,1 kg wyższa niż w roku 2018.
Pomimo wzrostu spożycia miÄ™sa woÅ‚owego bilansowa konsumpcja miÄ™sa i podrobów ogóÅ‚em, a wiÄ™c wraz z miÄ™sem i podrobami przeznaczonymi na przetwory, byÅ‚a niższa o 3,9% i wyniosÅ‚a 77,1 kg na mieszkaÅ„ca. Spadek spożycia wynikaÅ‚ z mniejszej konsumpcji miÄ™sa wieprzowego i drobiowego.
W 2019 r. spożycie miÄ™sa wieprzowego wyniosÅ‚o 40,3 kg na mieszkaÅ„ca, a zatem to mniej o 2,3 kg niż w 2018 r., a miÄ™sa drobiowego – o 1,3 kg do 28,3 kg na mieszkaÅ„ca.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MG