Analiza cen mięsa

W trzecim tygodniu sierpnia bieżącego roku podrożało mięso wieprzowe, wołowe oraz drób.

Analiza cen mięsa

W omawianym czasie w zakładach skupujących półtusze wieprzowe można było otrzymać 6,79 złotego za kilogram tego produktu. Daje to w relacji tygodniowej i miesięcznej niemal 1 procentową zwyżkę, a w zestawieniu  rocznym jest to wzrost rzędu 5 procent.

W dniach 15-21 sierpnia tego roku za kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedający mogli otrzymać 12,65 złotego za kilogram, co daje cenę wyższą o 3 procent od zeszłotygodniowej. W odniesieniu do lipca zwyżka ta oscyluje na poziomie 7 procent, a wobec ubiegłego roku jest ona o 30 procent większa.

W tym samym czasie tuszki patroszonych kurcząt kosztowały średnio 6,14 złotego za kilogram, a więc o 0,02 złotego na kilogramie więcej niż tydzień wcześniej, a wobec siódmego miesiąca tego roku wzrost wyniósł 4 procent. W rozliczeniu rocznym odnotowano niemal 11 procentową zwyżkę.

W przypadku cen tuszek indyków w trzecim miesiącu sierpnia tego roku obowiązywała stawka w wysokości 8,82 złotego za kilogram, czyli o 1-2 procent więcej wobec wcześniejszego tygodnia i miesiąca. W rocznej relacji zwyżka ta była w granicach 23 procent.


Tagi:
źródło: