Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w bieżącym roku były niewielkie i wynosiły od około 0,1 do około 0,5%. Niewielkie straty odnotowano również w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego - około 0,3% areału zasianego jesienią 2013 r.
Na obecny stan i zaawansowanie rozwoju upraw decydujący wpływ miał korzystny przebieg pogody jesienią ubiegłego roku, dobry rozwój i przygotowanie się roślin do zimowego spoczynku, a także przebieg warunków pogodowych w okresie zimy i korzystny dla roślin układ warunków agrometeorologicznych na przedwiośniu.
Stan zasiewów zbóż ozimych oraz rzepaku i rzepiku ozimego w połowie maja br. był znacznie lepszy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Rzeczoznawcy terenowi GUS ocenili stan zasiewów zbóż jarych na 3,7 stopnia kwalifikacyjnego, tj. o 0,3 stopnia wyżej jak w roku ubiegłym i od średniej oceny z lat 2006 – 2010, natomiast rzepak i rzepik jary – na 3,7 stopnia kwalifikacyjnego o 0,3 stopnia wyżej niż w roku ubiegłym i o 0,4 stopnia wyżej niż średnia ocena z lat 2006 – 2010.
Bardzo wczesna wiosna i obeschnięcie pól umożliwiło wjazd sprzętu na pola w celu nawożenia ozimin i rozpoczęcia przygotowania gleby pod zasiewy wiosenne. Prace polowe rozpoczęły się w pierwszych dniach marca. Siewy zbóż jarych rozpoczęto na początku drugiej dekady marca, a zakończono w pierwszych dniach kwietnia.
Przezimowanie roślin sadowniczych w okresie zimy 2013/2014 było na ogół dobre, a wznowienie wegetacji znacznie wcześniejsze niż w latach przeciętnych. Drzewa i krzewy owocowe na ogół kwitły obficie, jednak przymrozki, jakie wystąpiły na początku maja, spowodowały w niektórych rejonach znaczne uszkodzenia kwiatów i zawiązków owoców, szczególnie w brzoskwiniach, morelach, czereśniach, wiśniach, a także orzechach włoskich.
Czytaj dalej na następnej stronie...