Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Reflektory główne uniwersalne RE0586
2011-12-14 -
Owijarki do bel
2016-01-08 -
Ładowarki kołowe Weidemann 3080LP
2020-08-11 -
BECKER 6-rzędowy
2011-08-25
MRiRW: Jesteśmy gotowi do rozpoczęcia udzielania pomocy dla rolników poszkodowanych przez suszę
Jesteśmy gotowi do rozpoczęcia udzielania pomocy dla rolników poszkodowanych przez suszę. Dlatego zachęcam komisje samorządowe, zatwierdzone przez wojewodów, o jak najszybsze szacowanie poziomu strat na polach rolników - powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki.
Z informacji uzyskanych z województw wynika, że (stan na 6 lipca 2015 r). wynika, że:
- w województwach: warmińsko-mazurskim, wielkopolskim oraz kujawsko- pomorskim zostały powołane przez wojewodów komisje, które rozpoczęły szacowanie w gospodarstwach rolnych strat spowodowanych suszą,
- w województwie łódzkim powołane zostały komisje, które przygotowują się do szacowania szkód,
- w województwach: lubuskim, opolskim, śląskim i mazowieckim – trwają prace nad powołaniem komisji,
- w województwach: podlaskim, dolnośląskim i pomorskim – dotychczas do wojewodów nie zgłoszono wystąpienia szkód spowodowanych suszą i nie zostały powołane komisje do szacowania szkód.
- Jest sucho. Niedobory wody występują na terenie całej Polski. Sytuacja krytyczna występuje głównie w czterech województwach: wielkopolskim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim i łódzkim. Poszkodowani przez suszę rolnicy mogą liczyć na pomoc państwa. Ale podstawową zasadą udzielania tej pomocy jest powołanie przez wojewodę komisji na wniosek jednostek samorządu terytorialnego. Ona szacuje straty i w zależności od tego jaki jest poziom strat będą podejmowane różne działania. Tak więc zachęcamy komisje samorządowe, zatwierdzone przez wojewodów, do jak najszybszego sumowania tego poziomu strat – mówi minister rolnictwa Marek Sawicki.
Czytaj także: Zagrożenie wystąpienia suszy rolniczej. Najbardziej narażone zboża jare i rośliny strączkowe
Czytaj dalej na następnej stronie...