Ponadto, jagoda kamczacka oprócz walorów smakowych, ma cenne właściwości lecznicze. Przede wszystkim jest bogatym źródłem antocyjanów i witamin. Sok z jagody, konfitury, mrożonki coraz częściej znajdują zastosowanie w przemyśle cukierniczym i spożywczym.
Uprawa jagody kamczackiej może być alternatywą dla innych upraw jagodowych (porzeczka, agrest, aronia), których produkcja bywa mało opłacalna. Może również stanowić uzupełnienie oferty specjalistycznego gospodarstwa sadowniczego. Mimo, że początkowo pojawiały się problemy ze zbytem tych owoców i ich legalizacją jako produktu spożywczego, to wydaje się, że obecnie sytuacja została opanowana.
Plantacja jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka, czyli suchodrzew to wytrzymały krzew. Ma stosunkowo niewielkie wymagania glebowe. Lubi miejsca nasłonecznione. Najlepiej rośnie i owocuje na glebach piaszczystych, gliniastych, żyznych, lekko kwaśnych i wilgotnych.
Na plantacjach, przystosowanych pod zbiór mechaniczny, krzewy sadzi się w odległości 70 cm w rzędzie i 4,0 m – 4,2 między rzędami. Aby ograniczyć chwasty i zapewnić odpowiednią wilgotność, krzewy można sadzić na lekko podwyższonych zagonach przykrytych agrowłókniną.
Idealny kombajn do zbioru jagody kamczackiej
Na rynku maszyn rolniczych znajdziemy wiele maszyn do zbioru owoców jagodowych. Są to maszyny zarówno nowe i używane produkcji polskiej, jak i zagranicznej. Który kombajn sprawdzi się najlepiej w zbiorze jagody kamczackiej? Przed wyborem sprzętu warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań.
Czytaj dalej na następnej stronie...