Miodowy piernik
Składniki:
-
250 g cukru
-
150 g płynnego miodu
-
50 g masła
-
1/2 kg mąki
-
250 ml mleka
-
2 jajka
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka przyprawy korzennej
-
2 łyżeczki kakao
-
polewa czekoladowa
Wykonanie: Masło należy rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć jajka, miód oraz cukier. Dodawać do powstałej masy naprzemiennie mąkę z sodą oczyszczoną i mleko z płynnym masłem. Następnie dodać przyprawę, kakao i dokładnie wymieszać całość. Otrzymane ciasto przełożyć do uprzednio przygotowanej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 st. C przez 80 minut. Pozostawić do wystygnięcia i ozdobić polewą czekoladową.
Skrzydełka z miodem
Składniki:
-
3 łyżki miodu
-
3 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 starty ząbek czosnku
-
łyżeczka pieprzu do smaku
-
1 kg kurzych skrzydełek
Wykonanie: Do dużej miski należy włożyć miód, sos sojowy, sos z cytryny, czosnek, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. W uzyskanej marynacie obtoczyć skrzydełka i odstawić je do macerowania do lodówki na 2-4 godzin od czasu do czasu wzruszając. Zamarynowane w ten sposób mięso piec na grillu lub w piekarniku.
Sałatka owocowa z miodem
Składniki:
-
4 łyżki jogurtu
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki miodu
-
3/4 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
-
1/2 łyżeczki musztardy
-
3 łyżki soku pomarańczowego
-
1/2 kg owoców (pomarańcze, truskawki, banany, kiwi, wiśnie itp.)
Wykonanie: W dużej misce dokładne wymieszać jogurt, majonez, miód, musztardę, dodać sok pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową. Następnie dodać owoce i delikatnie wymieszać, przykryć i przed podaniem schłodzić w lodówce.
Miody Pitne
Miody pitne są napojem alkoholowym otrzymywanym w procesie fermentacji drożdży miodowych i rozcieńczonego miodu pszczelego, najczęściej lipowego z dodatkiem ziół, przypraw korzennych czy świeżych owoców.
Miody pitne są znane są już od starożytności w Grecji czy Rzymie, a w Polsce największe uznanie zyskały w okresie Średniowiecza, kiedy to produkowano je niemal na całym świecie. W czasach Piasta sporym problemem był dostęp do wina ze względu na trudności z uprawą winnic na chłodniejszych terenach i dlatego też wino zastępowano piwem czy miodami pitnymi. Jednak w ówczesnym okresie miód pitny był raczej luksusowym trunkiem i sięgano po niego jedynie przy wyjątkowych okazjach. Tym bardziej, że polskie miody były długo przechowywane i miały gęstą konsystencję, co sprawiało, że były wyjątkowo smaczne i aromatyczne o wysokiej jakości. Gorsze jakościowo miody pitne zazwyczaj warzono na potrzeby uboższej ludności.
Niestety wśród najuboższej warstwy społeczeństwa miody pitne z czasem zostały wyparte przez znacznie prostszą w produkcji wódkę, a na pańskich stołach ustąpiły miejsca winom. Jednakże ich smak jest ceniony po dziś dzień.
Czytaj dalej na następnej stronie...