| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)

Zgodnie z zapowiedzią w trzeciej części miodowych opowieści, chcielibyśmy przedstawić zastosowanie miodu w kosmetyce. Przyjrzymy się także niektórym przepisom kulinarnym, w których wykorzystuje się miód oraz miodom pitnym.

I wiesz, co jesz - miód (cz.3 z 3)

 
Miodowy piernik
 
Składniki:
  • 250 g cukru
  • 150 g płynnego miodu
  • 50 g masła
  • 1/2 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • polewa czekoladowa
Wykonanie: Masło należy rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć jajka, miód oraz cukier. Dodawać do powstałej masy naprzemiennie mąkę z sodą oczyszczoną i mleko z płynnym masłem. Następnie dodać przyprawę, kakao i dokładnie wymieszać całość. Otrzymane ciasto przełożyć do uprzednio przygotowanej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 st. C przez 80 minut. Pozostawić do wystygnięcia i ozdobić polewą czekoladową.

Skrzydełka z miodem

Składniki:
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 starty ząbek czosnku
  • łyżeczka pieprzu do smaku
  • 1 kg kurzych skrzydełek
Wykonanie: Do dużej miski należy włożyć miód, sos sojowy, sos z cytryny, czosnek, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. W uzyskanej marynacie obtoczyć skrzydełka i odstawić je do macerowania do lodówki na 2-4 godzin od czasu do czasu wzruszając. Zamarynowane w ten sposób mięso piec na grillu lub w piekarniku.
 
Sałatka owocowa z miodem
 
Składniki:
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/2 kg owoców (pomarańcze, truskawki, banany, kiwi, wiśnie itp.)
Wykonanie: W dużej misce dokładne wymieszać jogurt, majonez, miód, musztardę, dodać sok pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową. Następnie dodać owoce i delikatnie wymieszać, przykryć i przed podaniem schłodzić w lodówce.

Miody Pitne

Miody pitne są napojem alkoholowym otrzymywanym w procesie fermentacji drożdży miodowych i rozcieńczonego miodu pszczelego, najczęściej lipowego z dodatkiem ziół, przypraw korzennych czy świeżych owoców.

Miody pitne są znane są już od starożytności w Grecji czy Rzymie, a w Polsce największe uznanie zyskały w okresie Średniowiecza, kiedy to produkowano je niemal na całym świecie. W czasach Piasta sporym problemem był dostęp do wina ze względu na trudności z uprawą winnic na chłodniejszych terenach i dlatego też wino zastępowano piwem czy miodami pitnymi. Jednak w ówczesnym okresie miód pitny był raczej luksusowym trunkiem i sięgano po niego jedynie przy wyjątkowych okazjach. Tym bardziej, że polskie miody były długo przechowywane i miały gęstą konsystencję, co sprawiało, że były wyjątkowo smaczne i aromatyczne o wysokiej jakości. Gorsze jakościowo miody pitne zazwyczaj warzono na potrzeby uboższej ludności.

Niestety wśród najuboższej warstwy społeczeństwa miody pitne z czasem zostały wyparte przez znacznie prostszą w produkcji wódkę, a na pańskich stołach ustąpiły miejsca winom. Jednakże ich smak jest ceniony po dziś dzień.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: