Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.
W III kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych. Inspekcja sprawdziła również oznakowanie soków i nektarów, napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich oraz piwa.
Cel kontroli
W III kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.:
-
wędzonek oraz kiełbas (przede wszystkim suchych) i konserw,
-
wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (w tym pierogów, pyz, krokietów i kartaczy),
-
mąk, kasz, płatków zbożowych oraz musli.
Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto takie artykuły jak: soki i nektary, napoje bezalkoholowe, fermentowane napoje winiarskie oraz piwo.
Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. wilgotność, stopień rozdrobnienia, identyfikację surowców mięsnych, obecność MOM-u, oznaczenie zawartości tłuszczu, białka, soli, popiołu, farszu/nadzienia) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
Zakres kontroli
Kontrole przeprowadzono w ponad 400 podmiotach. Kontrolą objęto w zakresie:
1. cech organoleptycznych – 773 partie produktów, w tym:
-
293 partie przetworów mięsnych,
-
266 partii przetworów zbożowych,
-
214 partii wyrobów garmażeryjnych,
2. parametrów fizykochemicznych – 766 partii produktów, w tym:
-
275 partii przetworów mięsnych,
-
266 partii przetworów zbożowych,
-
225 partii wyrobów garmażeryjnych,
3. znakowania – 1161 partii produktów, w tym:
-
296 partii przetworów mięsnych,
-
266 partii przetworów zbożowych,
-
228 partii wyrobów garmażeryjnych,
-
170 partii napojów bezalkoholowych,
-
72 partie piwa,
-
71 partii soków i nektarów,
-
58 partii fermentowanych napojów winiarskich.
Czytaj dalej na następnej stronie...