Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pojedynczy pas MC 780S DEWULF
2020-10-07 -
ZETOR PROXIMA
2014-10-03 -
Kocioł EG PELLET MINI 16 KW
2020-05-18
Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w I kwartale 2016 r.
Kontrole przeprowadzone w I kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
-
Nazwa i rodzaj produktu, m.in.:
-
stosowanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. „chleb wiejski”, „chleb cesarski”) uniemożliwiającej konsumentowi rozpoznanie charakteru i właściwości pieczywa (np. pszenne) ze względu na rodzaj użytych mąk;
-
podanie nazwy nieadekwatnej do składu wyrobu, np. „chleb żytni” zamiast „chleb mieszany”, „zapiekanka z szynką” i „pizzerinka z serem” w przypadku wyrobów, do produkcji których użyto szynki mielonej w bloku i wyrobu seropodobnego;
-
stosowanie nazwy sugerującej mięso mielone, a nie rozdrobniony produkt garmażeryjny (np. „mięso indycze”, mięso wieprzowe ekstra”);
-
podanie nazwy niezgodnej z przepisami, np. „extra oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia” lub „oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”;
-
-
Skład, m.in.:
-
brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym alergenów, dodatków do żywności) przy jednoczesnym podaniu takich składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym (np. drożdży);
-
podanie nazwy nieadekwatnej do faktycznie zastosowanego składnika, np. „ser” zamiast „wyrób seropodobny”;
-
brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników (np. mąki pszennej, sezamu, płatków owsianych);
-
brak gatunku zwierzęcia, z którego uzyskano mięso;
-
brak lub niewłaściwie określona zawartość mięsa;
-
brak wskazania zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego (np. pestek słonecznika w chlebie ze słonecznikiem);
-
podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.
-
-
Pochodzenie, tj. brak podania pochodzenia mięsa oraz oliwy z oliwek.
-
Metody wytwarzania, m.in.:
-
podawanie określeń typu „wiejski”, „domowy”, „chłopski” przy jednoczesnym stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców (np. syropu glukozowego);
-
podanie w oznakowaniu mięsa drobiowego określenia „babuni” sugerującego pochodzenie mięsa z innej metody produkcji niż przemysłowa;
- umieszczenie w oznakowaniu informacji „na naturalnym zakwasie 100%”, podczas gdy oprócz zakwasu dodawano drożdże i gotowy polepszacz oraz „bez polepszaczy i konserwantów”, podczas gdy stosowano polepszacz zawierający substancje dodatkowe.
-
- Nieczytelne oznakowanie, tj. zbyt mały rozmiar czcionki.
IV. Sankcje
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
-
wydali 69 decyzji administracyjnych, w tym:
- 50 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 57,8 tys. zł,
- 13 decyzji nakazujących poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania,
- 5 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych,
- 1 decyzję o odstąpieniu od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niski stopień szkodliwości czynu,
- nałożyli 44 grzywny w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 7,5 tys. zł.