W II kwartale 2015 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej pieczywa, napojów bezalkoholowych, przypraw, mięsa drobiowego, olejów roślinnych i oliwy z oliwek oraz świeżych owoców i warzyw. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu kontroli oraz ich wyników prezentujemy poniżej.
I. Cel kontroli
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej:
-
pieczywa (pszennego, żytniego, mieszanego, oznakowanego jako „bezglutenowe”),
-
napojów bezalkoholowych (gazowanych i niegazowanych),
-
przypraw (jednoskładnikowych i mieszanek),
-
olejów roślinnych (w tym tłoczonych na zimno) i oliwy z oliwek,
-
mięsa drobiowego i podrobów drobiowych,
-
jabłek, gruszek, brzoskwiń i nektaryn, pomidorów, czosnku, a także warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler.
Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. smak i zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość soli, cukru, wody, popiołu, substancji konserwujących, skład i zawartość kwasów tłuszczowych) oraz znakowanie produktów żywnościowych.
Kontrola napojów bezalkoholowych i przypraw obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości ich oznakowania. W przypadku podejrzenia wystąpienia nieprawidłowości dodatkowo pobrano próbki do badań laboratoryjnych.
W przypadku pieczywa dodatkowo oznaczono obecność bakterii fermentacji mlekowej, w celu potwierdzenia deklaracji stosowania w procesie produkcji naturalnego kwasu. W tym miejscu należy zaznaczyć, że w ostatnich latach kontrole pieczywa dotyczyły wyłącznie jego znakowania.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: IJHARS, foto:
Gospodarz.pl