IJHARS skontrolowała jakość pieczywa, napojów, przypraw, mięsa, olejów oraz owoców i warzyw

W II kwartale 2015 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej pieczywa, napojów bezalkoholowych, przypraw, mięsa drobiowego, olejów roślinnych i oliwy z oliwek oraz świeżych owoców i warzyw. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu kontroli oraz ich wyników prezentujemy poniżej.

IJHARS skontrolowała jakość pieczywa, napojów, przypraw, mięsa, olejów oraz owoców i warzyw
I. Cel kontroli

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej:
  • pieczywa (pszennego, żytniego, mieszanego, oznakowanego jako „bezglutenowe”),
  • napojów bezalkoholowych (gazowanych i niegazowanych),
  • przypraw (jednoskładnikowych i mieszanek),
  • olejów roślinnych (w tym tłoczonych na zimno) i oliwy z oliwek,
  • mięsa drobiowego i podrobów drobiowych,
  • jabłek, gruszek, brzoskwiń i nektaryn, pomidorów, czosnku, a także warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler.
Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. smak i zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość soli, cukru, wody, popiołu, substancji konserwujących, skład i zawartość kwasów tłuszczowych) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Kontrola napojów bezalkoholowych i przypraw obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości ich oznakowania. W przypadku podejrzenia wystąpienia nieprawidłowości dodatkowo pobrano próbki do badań laboratoryjnych.

W przypadku pieczywa dodatkowo oznaczono obecność bakterii fermentacji mlekowej, w celu potwierdzenia deklaracji stosowania w procesie produkcji naturalnego kwasu. W tym miejscu należy zaznaczyć, że w ostatnich latach kontrole pieczywa dotyczyły wyłącznie jego znakowania.


Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: