Produkcja jaj kurzych w 2019 r. , tj. konsumpcyjnych i wylęgowych razem, według GUS wyniosła 12056,5 mln sztuk i była wyższa od uzyskanej rok wcześniej o 2,1%.
Przy czym produkcja jaj kurzych wylęgowych wzrosła o 5,4% do poziomu 1765,9 mln sztuk, natomiast produkcja jaj kurzych konsumpcyjnych o 1,5% w odniesieniu do poprzedniego roku i w 2019 r. wynosiła 10290,6 mln sztuk.
Wydajność jaj od 1 kury nioski razem konsumpcyjnych i wylęgowych zwiększyła się o 1,4%, tj. z 217 jaj do 220 jaj. Gospodarstwa indywidualne wytworzyły w 2019 r. 7989,8 mln sztuk jaj kurzych, czyli o 11% mniej niż w roku poprzednim, co stanowiło 66,3% całej produkcji krajowej.
W 2019 r. produkcja jaj w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 821 sztuki, a więc o 2% więcej niż w 2018 r.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
pixabay.com