Właściwości dietetyczne oraz prostota przygotowania do konsumpcji wpływały na dynamiczną zwyżkę spożycia mięsa drobiowego w ostatnich latach.
W 2016 r. konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce zgodnie z szacunkiem IERiGŻ – PIB wzrosła o 1,4 kg do 28,5 kg na mieszkańca. Jak wynika z danych GUS w 2016 r. ceny detaliczne mięsa drobiowego były o 2,3% mniejsze niż w 2015 r., podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i wołowego zwiększyły się odpowiednio o 1,5% i 0,5%.
Agencja Rynku Rolnego ocenia, że w 2017 r. spożycie drobiu wzrośnie do 29 kg na mieszkańca o 2%, do czego przyczyni się niski poziom cen detalicznych tego mięsa oraz jego konkurencyjność względem mięsa czerwonego. Dynamika zwyżki spożycia drobiu będzie jednak ograniczana barierą popytu.
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
sxc.hu