| Autor: redakcja1

Prognozy wzrostu spożycia drobiu na Ukrainie w 2015 r.

Zwyżka cen mięsa czerwonego na Ukrainie w 2014 r. spowodowała wzrost zainteresowania konsumpcją drobiu, kosztem wieprzowiny i wołowiny – podaje FAMMU/FAPA.

Prognozy wzrostu spożycia drobiu na Ukrainie w 2015 r.

Spożycie drobiu na Ukrainie

Jak wynika z danych ukraińskiego związku producentów drobiu, spożycie mięsa kurcząt w kraju stanowi aktualnie połowę konsumpcji mięsa ogółem. W 2013 r. udział ten wyniósł 40%, a w 2015 r. prawdopodobnie ponownie wzrośnie.

Ceny drobiu najniższe

W 2014 r. ceny wieprzowiny na Ukrainie były wyższe o 58% do 27 UAH/kg - 1,68 USD/kg, wołowiny o 20% do 55-60 UAH/kg - 3,44-3,74 USD/kg, a ceny drobiu były większe o 43% i wyniosły 23 UAH/kg -1,43 USD/kg.
 
Analitycy prognozują, że ceny mięsa będą w dalszym ciągu rosły w 2015 r. z uwagi na wzrost kosztów produkcji. Według oceny ministerstwa rolnictwa, koszt zasiewów i zbiorów zbóż jarych w 2014 r. był o 30% większy niż w 2013 r.
 
Tym samym, dalszy wzrost cen może doprowadzić do stagnacji na rynku mięsa, gdyż społeczeństwa nie będzie stać na jego zakup.



Tagi:
źródło: