Jak wynika ze wstępnych danych GUS w 2013 r. produkcja drobiu była o 4,7% wyższa niż w 2012 r. i wyniosła około 2,366 mln ton – 1,656 mln ton w w.b.c. Poza tym w 2013 r. dynamika wzrostu skupu żywca drobiowego była na poziomie 6% w stosunku do 9% w 2012 r.
W 2014 r. prognozowana jest dalsza umiarkowana zwyżka produkcji drobiu. Wzrost krajowej produkcji żywca drobiowego stymulowany będzie zwiększeniem rentowności produkcji oraz utrzymującym się popytem na drób ze względu na jego konkurencyjność cenową w odniesieniu do innych gatunków mięsa.
W 2013 r., wobec mięsa czerwonego, drób był dalej konkurencyjny cenowo, co skutkowało zwiększeniem się jego konsumpcji. Według danych GUS w 2013 r. ceny detaliczne drobiu pozostały niezmienne, choć w tym czasie ceny detaliczne wieprzowiny wzrosły o 0,8%, a wołowiny o 2,3%. Zgodnie z szacunkiem IERiGŻ–PIB bilansowa konsumpcja mięsa drobiowego w 2013 r. wyniosła 27 kg na mieszkańca i była o ponad 3% wyższa od notowanej w 2012 r.
W 2014 r. przewiduje się dalszy wzrost spożycia drobiu. W związku z tym IERiGŻ–PIB w 2014 r. może ona zwiększyć się o około 2% do 27,5 kg na mieszkańca.