Polska jest jednym z czołowych producentów gęsiny w Unii Europejskiej, a polskie mięso z gęsi, z uwagi na wysoką jakość, cieszy się sporym uznaniem wśród zagranicznych konsumentów.
W 2017 r. wartość wywozu gęsiny z Polski wyniosła 90,4 mln EUR i była o 5,3 mln EUR wyższa niż w roku 2016. Niezmiennie od wielu lat największym importerem tego mięsa są Niemcy. W 2017 r. wpływy z wywozu polskiej gęsiny na rynek niemiecki osiągnęły 75 mln EUR, co stanowiło 83% całkowitej wartości eksportu tego asortymentu z Polski.
Drugim odbiorcą polskiej gęsiny w UE jest Francja z 9,5 mln EUR i 5% udziału w wartości. Poza kraje UE mięso i podroby z gęsi dostarczane są do Hongkongu – w 2017 r. wartość wysyłki tego asortymentu wyniosła 8,5 mln EUR.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl