Bilansowe spożycie mięsa drobiowego w Polsce w 2017 r. zostało ocenione na 30 kg na mieszkańca względem 29,2 kg na mieszkańca w 2016 r., co oznacza wzrost o 2,7%.
Czynnikami sprzyjającymi zwiększeniu się spożycia był stosunkowo niski poziom cen drobiu, mniejsza konsumpcja mięsa wieprzowego, wzrost dochodów realnych sektora gospodarstw domowych oraz wolniejsze tempo zwyżki cen detalicznych niż w przypadku mięsa czerwonego.
Jak wynika z danych GUS w 2017 r. wskaźnik zwiększenia się cen detalicznych dla mięsa drobiowego wyniósł 2,1%, podczas gdy dla mięsa wieprzowego i wołowego odpowiednio 8,6% i 2,9%. Szacuje się, że w 2018 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może się wzrosnąć o 0,5 kg do 30,5 kg na mieszkańca. Zwyżce konsumpcji będzie sprzyjać rosnąca produkcja krajowa oraz przewidywany niski poziom cen detalicznych drobiu.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR, foto:
Gospodarz.pl