| Autor: redakcja1

Hiszpania kolejnym eksporterem jaj do USA

Najbardziej dotkliwa w historii epidemia ptasiej grypy w USA spowodowała już od początku roku straty w wysokości 11% pogłowia kur niosek oraz znaczny niedobór podaży jaj i wzrost cen. Jak zauważa FAMMU/FAPA, krajowa produkcja jaj nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania wewnętrznego, przez co konieczny stał się import.

Hiszpania kolejnym eksporterem jaj do USA

Import jaj do USA

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) przewiduje, że w 2015 r. wwóz jaj do kraju zwiększy się w obrębie roku o ponad jedną czwartą do 500 mln szt. Całkowita podaż jaj będzie jednak o 4% mniejsza niż przed rokiem i wyniesie 100 mld szt. Przeciętne ceny jaj na rynku amerykańskim w 2015 r. zwiększą się prawdopodobnie o 15% do 1,63 USD za tuzin. W ostatnim kwartale roku ceny jaj mogą sięgnąć nawet 1,8 USD za tuzin.
 

Z dniem 1 czerwca br. Holandia, jako pierwsze państwo członkowskie UE, otrzymała zgodę na eksport pasteryzowanych produktów jajecznych do USA. Kolejnym unijnym dostawcą jaj na rynek amerykański może stać się Hiszpania. Aktualnie rząd amerykański pracuje nad zezwoleniami dla hiszpańskich eksporterów jaj spożywczych.

 

Ministerstwo rolnictwa Hiszpanii ocenia, że w kraju jest obecnie 1172 ferm produkcji jaj z pogłowiem 40 mln szt. niosek. Hiszpania jest czwartym producentem jaj w UE, po Włoszech, Francji i Niemczech. W 2014 r. krajowa produkcja jaj wyniosła 798 tys. ton i była o 1% mniejsza niż w 2013 r., przy czym 93% jaj pochodziło z systemu klatek udoskonalonych.

 

Konsumpcja jaj na jednego mieszkańca wyniosła 13,1 kg. Od 2005 r. Hiszpania jest samowystarczalna w obrębie podaży jaj, a w 2014 r. zwyżka wyniosła 22%. Hiszpania jest wiec eksporterem netto jaj, w tym głównie spożywczych, w 2014 r. wysyłki zwiększyły się w skali roku o 21% do 187 tys. ton. Największymi odbiorcami były kraje unijne - 170 tys. ton, a pozostałe ilości trafiły głównie na rynek afrykański i azjatycki.



Tagi:
źródło: