Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3154,1
|
-0,6
|
indory
|
5687,7
|
-0,3
|
indyczki
|
5431,3
|
-0,3
|
kaczki typu brojler
|
4622,6
|
0,9
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2509
|
-6,3
|
W okresie od 21 do 27 stycznia 2019 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczki typu brojler o 0,9% do 4622,6 zł/t.
Spadek ceny nastapił wśród kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 6,3% do 2509 zł/t.
Cena spadła również w obrębie kurcząt typu brojler o 0,6% do 3154 zł/t,
O 0,3% zmniejszyły się ceny indorów do 5687,7 zł/t oraz indyczek do 5431,3 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały wątroby z kurczaka o 7,0% do 2885 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5427 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2752 zł/t.
Również o 4,4% do 5072 zł/t zwiększyły się ceny skrzydła z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 6087 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 4250 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 1,3% w przypadku ćwiartki z kurczaka, za które uzyskiwano 3279 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 3453 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 2780 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za filet z piersi kurczaka, bo o 1,2% do 13354 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 14110 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 11748 zł/t.
Podrożały również podudzia z indyka o 0,7% do 5217 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5867 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4238 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...