| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.10.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 15 do 22 października 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, kurcząt i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.10.2017)
W dniach od 15 do 22 października 2017 r. doszło do wzrostu cen podudzia z indyka - o 7,9% do 4727 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 8227 zł/t, a najmniej w północnym – 4472 zł/t.
 
Ponadto, droższe były również tuszki tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 1,4% do 5741 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami – o 1,1% do 5313 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% – o 6,7% do 8427 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 4,2% do 5627 zł/t, filety z piersi indyka - o 0,2% do 16882 zł/t, skrzydła z indyka - o 2% do 4996 zł/t oraz uda z indyka - o 6,5% do 8521 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5741
1,4
5980
5461
 
6763
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5313
1,1
5412
5313
5228
5468
tuszki indyków patroszonych 73%
8427
6,7
6924
8034
 
8691
ćwiartki z kurczaka
3448
-0,7
3404
3419
3451
3493
skrzydła z kurczaka
5627
4,2
6838
5277
5256
5890
filety z piersi kurczaka
13775
-0,9
13273
13695
13240
14232
nogi z kurczaka
5231
-2,9
4883
5821
5539
5202
podudzia z kurczaka
4938
-1,2
4634
4782
5639
5519
uda z kurczaka
5385
-0,2
4208
5830
5615
5482
filety z piersi indyka
16882
0,2
17052
17008
 
16711
skrzydła z indyka
4996
2,0
4998
4864
3992
5162
uda z indyka
8521
6,5
8503
8021
 
9219
podudzia z indyka
4727
7,9
4472
4803
 
8227
wątroby z kurczaka
2637
-2,5
2471
2564
 
2440
wątroby z indyka
4354
-1,3
3837
4789
 
4981


Tagi:
źródło: