Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3345,1
|
-1,5
|
indory
|
4695,9
|
-0,7
|
indyczki
|
4323,6
|
-0,9
|
kaczki typu brojler
|
4575,5
|
-0,6
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2186,3
|
-15,9
|
W okresie od 16 do 22 kwietnia 2018 roku spadek cen zaobserwowano w obrębie kurcząt typu brojler o 1,5% do 3345,1 zł/t, indowów cena do 4695,9 zł/t. Spadły również ceny indyczków o 0,9% do 4323,6 zł/t, kaczek typu brojler o 0,6% do 4575,5 zł/t, a także kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 15,9% do 2186,3 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki wątroby z indyka o 11,5% do 4509 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4845 zł/t, a najmniej w centralnym – 4090 zł/t.
O 8,0% do 5251 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 6342 zł/t, a najmniej w północnym – 4458 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 6,2% w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8402 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 5670 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8070 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za uda z kurczaka, bo o 5,2% do 5683 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 6004 zł/t, a najtaniej w północnym – 4270 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 3,5% do 4734 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym - 4590 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 4563 zł/t.
Podrożały również nogi z kurczaka o 3,1% do 5331 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 5930 zł/t, a najtaniej w północnym – 4310 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...