| Autor: redakcja3

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.04.2018)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 16 do 22 kwietnia 2018 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kurcząt typu brojler, indorów, indyczek, kaczek typu brojler i kur mięsnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.04.2018)
W dniach od 16 do 22 kwietnia 2018 r. doszło do wzrostu cen skrzydła z kurczaka o 0,9% do 5184 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym – 5648 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 44473 zł/t.

O 0,5% do 14438 zł/t zwiększyły się ceny fileta z piersi kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 14916 zł/t, a najmniej w północnym – 13917 zł/t.
 
Bez zmian odnotowano ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj - 5520 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 6781 zł/t, a najtańsze w centralnym – 5028 zł/t.
 
Ponadto, tańsze były ćwiartki z kurczaka o 5,4% do 3163 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami – o 4,9 % do 4993 zł/t, podudzia z indyka – o 4,2% do 4291 zł/t, udźce z indyka – o 2,1% do 8545 zł/t, filet z piersi indyka - o 1,8% do 14334 zł/t, wątroby z kurczaka - o 1,1% do 2640 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5520
0,0
5855
5028
 
6781
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4993
-4,9
4861
4980
4752
5670
tuszki indyków patroszonych 73%
8402
6,2
____
8070
 
8670
ćwiartki z kurczaka
3163
-5,4
3219
2999
3120
3483
skrzydła z kurczaka
5184
0,9
5648
4899
4473
5534
filety z piersi kurczaka
14438
0,5
13917
14338
14133
14916
nogi z kurczaka
5331
3,1
4310
5930
4862
5119
podudzia z kurczaka
5251
8,0
4458
5231
6342
5482
uda z kurczaka
5683
5,2
4270
6004
5984
5617
filety z piersi indyka
14334
-1,8
14903
12760
 
14601
skrzydła z indyka
4734
3,5
4590
4563
 
_____
uda z indyka
8545
-2,1
8617
8076
 
9213
podudzia z indyka
4291
-4,2
4480
3703
 
4903
wątroby z kurczaka
2640
-1,1
2712
2510
5581
2546
wątroby z indyka
4509
-8,6
_____
4090
 
4845
 
 


Tagi:
źródło: