Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3173
|
-0,3
|
indory
|
5707
|
-1,2
|
indyczki
|
5450
|
0,0
|
kaczki typu brojler
|
4582
|
0,0
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2679
|
2,3
|
W okresie od 14 do 20 stycznia 2019 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 2,3% do 2679 zł/t.
Spadek ceny nastapił wśród indorów o 1,2% do 5707 zł/t.
Cena spadła również w obrębie kurcząt typu brojler o 0,3% do 3173 zł/t,
Bez zmian pozostały kaczki typu brojler do 4582 zł/t oraz indyczki do 5450 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały uda z kurczaka o 10,3% do 5571 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5834 zł/t, a najmniej w zachodnim – 5468 zł/t.
Również o 2,7% do 4514 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 4730 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 3875 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 0,8% w przypadku tuszki indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8913 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 10472 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8560 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za udźce z indyka, bo o 0,6% do 9394 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 10737 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8993 zł/t.
Podrożały również skrzydła z indyka o 0,1% do 5264 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5424 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 5045 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...