W kwietniu najbardziej obniżyły się ceny odtłuszczonego mleka w proszku i suszonej serwatki, bo po 5% wobec marca, czyli odpowiednio do 3025 i 957 EUR/t. Pełne mleko w proszku staniało o 3% do 3540 EUR/t, sery dojrzewające - Edam, Gouda o 3-4% do 3550- 3610 EUR/t, a masło o 0,6% do 3526 EUR/t.
W tym czasie według firmy CLAL i Komisji Europejskiej, na giełdzie w Chicago odnotowano 1% wzrost cen masła i suszonej serwatki o 2,5%. Z kolei spadek nastąpił w przypadku cen sera Cheddar o 5%, chudego mleka w proszku o 3% oraz pełnego proszku mlecznego.
Jak zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zniżki cen notowane są również na krajowym rynku mleka i przetworów mlecznych. W marcu za 1 hl mleka surowego w skupie płacono przeciętnie 150,31 zł, a więc mniej o 0,9% niż w lutym i o 2,4% niż w grudniu, ale o prawie 20% więcej niż w marcu poprzedniego roku. Średni poziom cen mleka w I kwartale 2014 roku wyniósł 151,85 zł/hl i był o 22,3% większy niż w I kwartale 2013 r., co przełożyło się na wzrost cen krów mlecznych przeciętnie o 4,6% do 3110 zł/szt, a jałówek o 2,9% do 2005 zł/szt.
W marcu zmalały ceny zbytu większości przetworów mlecznych średnio o ponad 1% w porównaniu z lutym. Najgłębszy spadek dotknął cen serów dojrzewających o 3,4-3,7% oraz masła o 1,8-2,0%, z wykluczeniem masła z dodatkiem oleju, którego cena pozostała niezmienna, a najmniej potaniały twarogi, bo o 0,1%.
Ceny mleka w proszku, mleka skondensowanego i śmietany o zawartości tł. 18% zmniejszyły się o 0,6-1,0%, a mleka spożywczego o 0,4-0,9%, z wyjątkiem tłustego mleka w folii, którego cena się nie zmieniła. Podrożały o 0,1-0,7% jedynie serki smakowe i niektóre rodzaje śmietany. Ceny jogurtów były takie jak w lutym.
W I kwartale br. średni poziom cen zbytu wszystkich przetworów mlecznych był większy niż w tym samym czasie przed rokiem. Najsilniej podrożało mleko w proszku, bo o 20- 23%, sery dojrzewające o 16-17%, masło w blokach i masło konfekcjonowane po 14% oraz mleko spożywcze o 10%.
Na rynku detalicznym mniejsze niż w lutym były ceny jogurtów oraz innych napojów i deserów mlecznych - o 0,4- 0,8%. Pozostałe przetwory, jak mleko zagęszczone i w proszku, sery dojrzewające i topione oraz twarogi podrożały od 0,1-0,2% do 0,4-0,5% w przypadku takich produktów jak śmietana, pełne mleko spożywcze, choć przy stabilnej cenie mleka chudego.
Ekspertki z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podkreślają, że w rezultacie ceny przetworów mlecznych w marcu praktycznie nie zmieniły się, gdyż średni wzrost to 0,04%, a ceny masła zmalały o 0,3%. Przeciętny poziom cen nabiału w I kwartale br. był o 5,8% większy niż w I kwartale 2013 r., a najwyższy był wzrost cen mleka pitnego oraz serów dojrzewających i topionych - o 8,1-9,8%. Wzrost pozostałych przetworów wahał się od 2,0 do 6,1%. Masło podrożało w tym czasie o ponad 9,0%.