Zapraszamy do zapoznania się z nadesłanym do nas tekstem, poświęconym afrodyzjakom. Temat aktualny każdego dnia, choć dziś tak jakby bardziej... Autorce dziękujemy i prosimy o więcej, a Czytelnikom życzymy miłej lektury.
Drugie danie
Lekka zapiekanka Walentynkowa
Składniki:
-
300 g ugotowanych, przestudzonych i dobrze ugniecionych ziemniaków 2 duże jajka
-
1 średniej wielkości cebula
-
2 małe, surowe kiełbaski chorizo (100 g)
-
2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki plus do dekoracji
-
4 pieczarki
-
papryka w proszku do smaku
-
sól i pieprz do smaku
-
2 łyżki oliwy lub oleju
-
2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku
-
6 małych, silikonowych foremek na babeczki i jedna większa (można użyć tylko jednej większej albo tylko 12 malutkich)
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w małą kostkę lub paski. Kiełbaski chorizo pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę, dodać chorizo i pieczarki. Smażyć chwilę, gdy chorizo będzie zrumienione, patelnię zestawić z ognia. W misce ubić jajka ze szczyptą soli. Gdy będą ubite do białości wówczas dodawać stopniowo ziemniaki. Ubijać mikserem by powstała gładka masa. Do masy jajeczno-ziemniaczanej dodać składniki przygotowane wcześniej czyli chorizo, pieczarki i cebulkę. Dodać jeszcze ketchup, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszać wszystko razem i takie ciasto przelać do foremek. Blaszkę z foremkami wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec przez ok. 20 min . Ciepłe delikatnie wyciągnąć z foremek. Udekorować szczypiorkiem i ketchupem.
Deser
Torcik czekoladowy z truskawkami
Składniki:
-
180 g jogurtu naturalnego
-
200 g serka śmietankowego
-
6 łyżek brązowego cukru
-
1,5 łyżki kakao
-
1,5 łyżeczki żelatyny
-
50 ml wody
-
250 ml kremówki 30 %
-
świeże truskawki
Przygotowanie:
Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlać do masy serowej i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno i dodając po łyżce delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę wyłożyć na bokach i na dnie papierem do pieczenia i wylać masę. Odłożyć do lodówki do stężenia na 6 h. Po wyjęciu z formy udekorować startą czekoladą, serduszkami i świeżymi truskawkami. Foremka 15 cm.
Gruszki w migdałach
Gruszki pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, posypujemy migdałami lub pokruszonymi orzechami. Można także podgrzać je na parze i polać czekoladą.
Truskawkowy szampan
Nie wrzuca się całych owoców do kieliszka z szampanem, a robi się specjalny napój. Truskawki z cukrem ubić na piankę, wlać do pucharków i dolać szampana. Na dnie można dodatkowo poukładać pokrojone w ćwiartki truskawki. Szczególnie działa na kobiety.
Caipirinha - najsławniejszy brazylijski koktajl...
Składniki:
-
1/2 limonki
-
60 ml cachacy
-
3 łyżeczki brązowego cukru
-
skruszony lód
-
koniecznie dwie rurki
-
limonka do przyozdobienia
-
sok z limonki do natarcia szklanki
-
cukier brązowy do przyozdobienia
Przygotowanie:
Limonkę sparzyć. Szklankę natrzeć sokiem z limonki, zanurzyć w cukrze. Limonkę przekroić na 8 części, włożyć do szklanki typu longdrink, dodać cukier, pougniatać tak aby wycisnąć sok. Następnie szklankę wypełnić do pełna pokruszonym lodem, zalać cachacą, wymieszać. Udekorować limonką, podawać z dwoma słomkami.
Na specjalną okazję
Ciasteczka zaręczynowe
Składniki: na 25-30 ciasteczek
-
270 g mąki
-
ok. 90 g cukru pudru
-
1 łyżka cukru z wanilią
-
3 jajka
-
1 łyżka oleju
-
1 łyżka wody
-
jajko do posmarowania
Przygotowanie: 1 godzina
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Następnie wyrobić aż będzie elastyczne, (ciasto przypomina troszkę to pierogowe). Podsypując mąką wałkować ciasto najcieniej jak się da (im cieńsze tym lepsze). Wyciąć serduszka i zlepić po dwa chowając do środka papierek z sentencją lub pierścionek Posmarować ciastka rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut aż się zrumienią. Właściwe ciasteczko można posypać np. cukrem.
Zachowano oryginalną pisownię.
źródło: Gospodarz.pl foto:
sxc.hu