Zapraszamy do zapoznania się z nadesłanym do nas tekstem, poświęconym afrodyzjakom. Temat aktualny każdego dnia, choć dziś tak jakby bardziej... Autorce dziękujemy i prosimy o więcej, a Czytelnikom życzymy miłej lektury.
Poniżej przykładowe przepisy z afrodyzjakimi w roli głównej.
Przystawka
Kokosowe krewetki
Składniki na 6 porcji:
-
1 jajko
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
2/3 szklanki piwa
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
150 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
-
24 krewetki
-
3 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie: 10 min, Gotowanie: 20 min, Czas dodatkowy: 30 min, chłodzenie
W średniej misce wymieszać jajko z 1/2 szklanki mąki, piwem i proszkiem do pieczenia. Do osobnej miski wsypać wiórki kokosowe, a do trzeciej - 1/4 szklanki mąki. Trzymając krewetkę za ogon obtoczyć ją najpierw w mące, otrząsając nadmiar. Następnie zanurzyć w cieście piwno-jajecznym, pozwalając spłynąć nadmiarowi ciasta. Na koniec obtoczyć w wiórkach kokosowych i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie w głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzać olej do 175°C. Smażyć krewetki partiami przez 2-3 minuty po każdej stronie, lub do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmować krewetki szczypcami i obsuszać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionym sosem.
Roladki z daktyli w boczku
Składniki na 6 porcji:
-
225 g daktyli bez pestek
-
110 g całych migdałów
-
500 g wędzonego boczku w plasterkach
Przygotowanie: 30 min, Gotowanie: 5 min
Nagrzać piekarnik włączając funkcję „grill”. Daktyle ponacinać i do każdego włożyć jeden migdał. Nadziany daktyl owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Piec przez 10 minut, aż boczek zrobi się równomiernie brązowy i chrupiący.
Danie główne
Zupa
Gazpacho pomidorowe walentynkowe
Składniki:
-
450 g dojrzałych pomidorów
-
155 g soku pomidorowo warzywnego, np. V8
-
2 ząbki czosnku
-
1 mała czerwona cebula, ok. 100 g
-
ok. 2 łyżkek kolendry
-
2 łyżeczki zielonego Tabasco
-
starta skórka z 1 cytryny
-
sok wyciśnięty z połowy cytryny lub więcej do smaku
-
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
-
sól i pieprz świeżo mielony do smaku
-
avocado
-
po 3 krewetki na porcję
-
grzybki enoki - jeśli nie są dostępne to można zastąpić innymi
Przygotowanie:
Pomidory i kolendrę opłukać i pokroić z grubsza, czosnek i cebulę obrać, opłukać i pokroić, cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, wszystko wrzucić razem z resztą składników do blendera (z wyjątkiem krewetek, grzybków i avocado) i zmiksować na puree. Spróbować i dodać przyprawy - sól, pieprz lub tabasco. Schłodzić co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem obrać avocado, odkroić 3 plasterki i położyć na wierzchu, dodać krewetki (jeśli gotowe do spożycia nie są dostępne to obsmażyć na maśle na różowo i osączyć z tłuszczu), kolendrę i grzybki.
czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl foto:
sxc.hu