Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w sierpniu bieżącego roku ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych były średnio o 5,3 procent wyższe (w tym żywności o 5,4 procenta) niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Zdaniem ekspertów, podrożały wszystkie produkty spożywcze z wyjątkiem masła, jabłek i ziemniaków. Najwyższe ceny notuje się na rynku jajek (30-procentowy wzrost), ryb i przetworów rybnych (+9 procent), mięsa, podrobów i przetworów mięsnych (+8,4 procenta), w tym mięsa wołowego (o 14,8 procenta), wieprzowego (o 9,7 procenta) i drobiowego (o 6,9 procenta).
Głównymi czynnikami wpływającymi na hamujące tempo wzrostu cen żywności jest utrzymująca się niska dynamika popytu i bardzo niska presja płacowa.
Jak podaje IERiGŻ, możliwy jest dalszy wzrost cen mięsa i jego przetworów, główne z uwagi na pogłębiający się trend spadkowy w chowie trzody chlewnej. Natomiast wzrostowi cen drobiu będą sprzyjały utrzymujące się korzystne tendencje w eksporcie oraz wzrost kosztów produkcji i popytu krajowego. W przypadku wołowiny, na podwyżkę cen będzie wpływał spadek produkcji tego mięsa.
Według prognoz, w grudniu bieżącego roku ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być o około 5 procent wyższe, a wołowego i drobiowego o 8-10 procent wyższe niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Przyczyną krajowych cen mięsa w czwartym kwartale bieżącego roku będzie również utrzymujący się wysoki poziom cen wieprzowiny i wołowiny w UE. Przewiduje się, że w całym sezonie 2012/2013 światowe ceny mięsa pozostaną na relatywnie wysokim poziomie z uwagi na wzrost kosztów pasz. Możliwy jest również wzrost cen artykułów mleczarskich. Ocenia się, że ceny detaliczne mleka i produktów mleczarskich mogą być o około 2 procent wyższe niż rok wcześniej. Natomiast pieczywo i produkty zbożowe podrożeją o 2-3 procent.
Według danych, w sierpniu nastąpił wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych w ujęciu rocznym i wyniósł 5,3 procenta, wobec 2,9-procentowego wzrostu w UE. Najbardziej podrożała żywność w Czechach (o 7,5 procent), an Węgrzech (o 6,1 procenta) i w Finlandii (o 6 procent). Natomiast mniej podniosły się ceny żywności w Irlandii (o 0,4 procent), Szwecji (o 1,2 procent) i Holandii (o 1,3 procent).