Słabe, szczególnie dla pszenicy, były poniedziałkowe dane USDA na temat wysyłek eksportowych w tygodniu kończącym się 14 – marca. Załadunki eksportowe pszenicy wyniosły tylko 354 tys. ton i były o ponad 40% mniejsze niż tydzień wcześnie i o 1/5 gorsze niż rok temu.
W ostatnim tygodniu zmniejszyły się też nieco wysyłki eksportowe kukurydzy i soi. O ile jednak dla kukurydzy w skali roku spadek wyniósł 45%, to w przypadku soi eksport tygodniowy był o blisko 70% większy niż w analogicznym tygodniu ubiegłego roku.
Największymi odbiorcami amerykańskiej pszenicy były: Filipiny, Japonia i Indonezja. Mniejsza niż w poprzednich tygodniach ilość pszenicy (31,5 tys. ton) popłynęła do Afryki (Angola).
Największym odbiorcą amerykańskiej kukurydzy była Japonia i Meksyk, ale kukurydza popłynęła też do Chin.
Głównym adresatem dla soi były Chiny (300 tys. ton). Duża partia tych nasion popłynęła też do Egiptu (174 tys. ton).
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl