W pierwszych 39 tygodniach sezonu 2020/21 (1.07.2020 - 28.03.2021) kraje UE zaimportowały 15,6 mln ton zbóż. Oznacza to spadek o 21% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego sezonu (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
W imporcie dominuje kukurydza z wynikiem 11,7 mln ton (-27% r/r) i pszenica (razem z mąką) - 3,7 mln ton (+17% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest na podobnym do poprzedniego sezonu poziomie, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 37% r/r.
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, a w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
-
Ukraina: 4,87 mln ton (42%);
-
Brazylia: 4,43 mln ton (38%);
-
Serbia: 1,28 mln ton (11%);
-
Kanada: 0,44 mln ton (4%);
-
Argentyna: 0,23 mln ton (2%).
Pszenica durum (1,99 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (74%) i z USA (19%).
Pszenica miękka (1,63 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (37%), Kanady (27%), Rosji (16%) i USA (11%).
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MP