W pierwszych 42 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 18.04.2021) kraje UE zaimportowały 16,3 mln ton zbóż w porównaniu do 20,7 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o 21% - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 12,0 mln ton (-28% r/r) i pszenica (razem z mąką) - 3,9 mln ton (+17% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest na podobnym do poprzedniego sezonu poziomie, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 38% r/r.
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, a w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
-
Ukraina: 5,15 mln ton (43%);
-
Brazylia: 4,43 mln ton (37%);
-
Serbia: 1,38 mln ton (11%);
-
Kanada: 0,44 mln ton (4%);
-
Rosja: 0,26 mln ton (2%).
Źródła importowanej pszenicy:
Pszenica durum (2,19 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (73%) i z USA (17%).
Pszenica miękka (1,69 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (36%), Kanady (27%), Rosji (15%) i USA (11%).
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/DK