W pierwszych 46 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 16.05.2021) kraje UE zaimportowały 17,3 mln ton zbóż w porównaniu do 22,6 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o prawie 1/4 - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 12,8 mln ton (-30% r/r) i pszenica (razem z mąką) - 4,2 mln ton (+14% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest nieco mniejszy od poprzedniego sezonu, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 33% r/r.
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, ale dopiero w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
-
Ukraina: 5,61 mln ton (44%);
-
Brazylia: 4,43 mln ton (35%);
-
Serbia: 1,47 mln ton (12%);
-
Kanada: 0,52 mln ton (4%);
-
Rosja: 0,30 mln ton (2%).
Źródła importowanej pszenicy:
Pszenica durum (2,37 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (72%) i z USA (16%).
Pszenica miękka (1,76 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (35%), Kanady (26%), Rosji (15%), USA (10%) i Serbii (9%).
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/DK