| Autor: redakcja1

IERiGŻ: Gorsze perspektywy dla rynku zbóż w Polsce w sezonie 2015/2016

W sezonie 2015/2016 prognozuje się pogorszenie sytuacji na polskim rynku zbóż - podają Wiesław Łopaciuk i Katarzyna Rola z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

IERiGŻ: Gorsze perspektywy dla rynku zbóż w Polsce w sezonie 2015/2016

Bilans zbóż w sezonie 2015/2016

W wyniku suszy obniżyły się zbiory zbóż w 2015 r. Aktualnie ocenia się je na 29,1 mln ton, a więc to o 8% mniej w odniesieniu do rekordowych zbiorów w 2014. W połączeniu z niższymi zapasami początkowymi spowoduje to spadek podaży krajowej o 11%. Jednocześnie zużycie wzrośnie o 5%. W związku z tym, zapasy końcowe mogą zmaleć o 41% do 1 mln ton.

Skup zbóż w sezonie 2014/2015

Jak wskazują Wiesław Łopaciuk i Katarzyna Rola z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w zakończonym sezonie 2014/2015 do skupu trafiło 8,6 mln ton zbóż podstawowych, a zatem o 15% więcej niż w poprzednim sezonie. Skupiono 6 mln ton pszenicy wobec 5 mln ton w porównywalnym okresie poprzedniego sezonu, 683 tys. ton żyta w stosunku do 1,1 mln ton, 749 tys. ton jęczmienia w odniesieniu do 643 tys. ton i 1,9 mln ton kukurydzy w porównaniu do 2,1 mln ton.

Ceny zbóż w sezonie 2014/2015

Sezon 2014/2015 był drugim z kolei sezonem z obniżką cen. W skupie średnie ceny były mniejsze od 6% - żyto do 17% - jęczmień. Przeciętna cena pszenicy wyniosła 664 zł/t w porównaniu do 748 zł/t w sezonie poprzednim. Także na targowiskach za zboża płacono o kilkanaście procent mniej niż przed rokiem. Najbardziej potaniały pszenica i jęczmień - o 14%. W lipcu 2015 r., w odniesieniu do czerwca 2015 r., w skupie i na targowiskach mniej płacono tylko za żyto.

 

W tym czasie w skupie najbardziej podrożał jęczmień o 8,5%, a na targowiskach owies - o 2,9%. W stosunku do lipca 2014 r., średnie ceny zbóż podstawowych w skupie, za wyjątkiem kukurydzy, były o kilka procent większe. Odmiennie kształtowała się sytuacja na targowiskach, gdzie ceny były o kilkanaście procent mniejsze, w tym pszenicy o 16%, a jęczmienia i owsa o 17%.



Tagi:
źródło: