Partner serwisu Zboża
Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Drogowy reflektor halogenowy uniwersalny
2011-12-14 -
Pompy ciepła PELLON
2016-03-09 -
Opryskiwacz sadowniczy przyczepiany
2011-10-10
Zbiory pszenicy we Francji powyżej 40 mln ton
Francja odnotuje nadspodziewane wysokie zbiory pszenicy miękkiej. Jak wynika z danych FranceAgriMer, wyniosą one aż 40,4 miliony ton. Jest to lepsza prognoza od wcześniejszej w wysokości 37,9 mln ton (z lipca br.) - zauważa FAMMU/FAPA.
Zbiory pszenicy we Francji
O ile w odniesieniu do zbóż jarych i kukurydzy letnie upały i susza spowodowały wiele strat, to zboża ozime nie ucierpiały z tego powodu. Ich rozwój był już w większości zakończony. Tegoroczne zbiory pszenicy zwyczajnej we Francji są więc rekordowo wysokie, znacznie przewyższające poprzedni wynik z 1998 roku w wysokości 38,2 mln ton. Są one również dużo większe w stosunku do ubiegłorocznego wyniku wynoszącego 37,5 mln ton.
Sierpniowe prognozy francuskiego Ministerstwa Rolnictwa są mniej optymistyczne – w wysokości 39,3 mln ton. FranceAgriMer oparło swoje prognozy na plonowaniu ocenianym na 7,83 ton z ha, a więc większym od przeciętnej z ostatnich pięciu sezonów wynoszącej 7,26 t/ha. Wyjątkowo wysoki był w 2015 roku areał pszenicy miękkiej. Został on oszacowany na 5,2 mln ha, co oznacza najwyższy obszar upraw tego gatunku od 80 lat.
Dużo lepsza jest również jakość pszenicy z tegorocznych zbiorów. Jak wynika z danych FranceAgriMer z końca sierpnia br. 98% ziarna charakteryzuje się liczbą opadania Hagberga przekraczającą 220 sekund. Jest to ponad dwukrotnie wyższy odsetek w stosunku do zeszłorocznego rezultatu wynoszącego 45%. Także drugi istotny parametr definiujący jakość ziarna jest wyjątkowo korzystny, tj. ciężar właściwy. Szacuje się, iż 96% zebranego ziarna ma ciężar właściwy w wysokości 77 kilogramów w hektolitrze lub więcej. Jest to ważny parametr, brany mocno pod uwagę przez czołowych odbiorów francuskiej pszenicy, takich jak: Algieria, Maroko czy Egipt. W minionym roku tylko 33% ziarna mogło pochwalić się taką jakością.
Czytaj dalej na następnej stronie...