W sezonie 2020/21 mocno zwiększył się, dzięki chińskim zakupom, amerykański eksport sorgo oraz kukurydzy i soi.
Załadunki eksportowe pszenicy pozostają jednak nieco w tyle za minionym sezonem. Według ostatnich prognoz USA będą największym na świecie eksporterem kukurydzy, drugim eksporterem soi (po Brazylii). W eksporcie pszenicy niekwestionowanym liderem jest Rosja, a USA o drugie miejsce konkuruje w tym sezonie z UE.
Ostatnie prognozy USDA zakładają, że udział Stanów Zjednoczonych w światowym eksporcie wyniesie w tym sezonie:
-
Kukurydza: 35,6% (26,4% - sezon wcześniej);
-
Soja: 36,1% (27,7% - sezon wcześniej);
-
Pszenica: 13,8% (13,7% - sezon wcześniej).
Amerykańskie tygodniowe dane o wysyłkach eksportowych pokazały spadek eksportu kukurydzy, soi i pszenicy w stosunku do poprzedzającego tygodnia. W tym samym czasie wzrosły załadunki sorgo (w całości do Chin). Państwo Środka było adresatem dla 12% tygodniowej wysyłki kukurydzy, 21% pszenicy i 22% soi.
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT/Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MG